Nejlepší návrhy kuchyní vznikají ze spolupráce architekta a truhláře

Rádce na finance, podzim/zima 2016

Zdroj: Ivana Šustrová

Kuchyně bývá srdcem celé domácnosti. Slouží k vaření i k setkávání rodiny a přátel, a proto by měla být nejen praktická a účelná, ale i příjemná na pohled. S otázkami, jak postupovat při jejím zařizování, jsme se obrátili na společnost Hezkey, za kterou stojí špičkoví interiéroví designéři a bytoví architekti. 

Jak postupovat při rozvrhování prostoru kuchyně?

Při plánování kuchyně je třeba vycházet z toho, jak se postupuje při přípravě jídla. Pro praváky by v ideálním případě na sebe jednotlivé zóny měly navazovat zleva doprava takto: zóna skladování zásob (spíž, lednice), mycí zóna (dřez), přípravná zóna (plocha na pracovní lince), zóna vaření (varná deska, trouba, sporák).

„Vždy je dobré v jednotlivých zónách myslet na minimální odkládací plochy, které by měly být i mezi spotřebiči alespoň 60 cm široké,“ upozorňuje Markéta Musilová z Hezkey.cz. „Zároveň je užitečné promyslet si předem návaznost prostoru kuchyně na pohyb po celém bytě,“ dodává.

Jaké jsou nejoblíbenější materiály v kuchyni, jejich výhody a nevýhody?

Nejoblíbenějším materiálem je stále lamino, které je nejen cenově výhodné, ale i odolné a dostupné v mnoha barevných variantách i povrchových úpravách. Zajímavou a levnou alternativou je lamino imitující dřevo s 3 D texturou.

Pokud si chcete dopřát trochu luxusu v podobě přírodnějších povrchů, pak sáhněte po lakované dýze. Originalita její kresby krásně oživí interiér. Počítejte ovšem s vyšším rozpočtem. 

Pro pracovní desky je klasickým řešením opět lamino. Vhodný může být i umělý kámen jako například Corian nebo Getacore. Výhodou těchto materiálů je především vysoká odolnost a tvarovatelnost, která neubírá na pevnosti materiálu. Dalším plusem je, že vyjde levněji než přírodní kámen.

TIP: Při výběru pracovní desky se nemusíte bát tmavších barev. Nejpraktičtější je žíhaná pracovní deska, na které nejsou vidět škrábance ani drobné nečistoty. 

„Velký zájem je i o kompaktní desky. Výhodou těchto materiálů je voděodolnost, delší životnost a také možnost montáže dřezu do roviny nebo ze spodu desky. Je to pohodlné pro úklid a vypadá to skvěle,“ doporučuje Jaroslav Váňa ze společnosti Stylishrooms, která s Hezkey.cz spolupracuje na realizaci truhlářských řešení na míru.Zdroj: Markéta Musilová

Je lepší nechat si vypracovat návrh v kuchyňském studiu, nebo se vyplatí obrátit se na bytového architekta? 

V kuchyňském studiu je vše k vidění ihned na místě. Cena kuchyní je však často zbytečně vysoká a řešení nemusí být vždy na míru. Architekt je prodlouženou rukou klienta, a to i ve výběru dodavatele. Protože není vázaný na určitého dodavatele jako kuchyňská studia, neprodává produkt, ale službu.

Architekt navrhuje kuchyň do daného prostoru s ohledem na potřeby a osobnost klienta, což do budoucna zajistí výrazně vyšší komfort. Pokud chcete kuchyň sjednotit s ostatním interiérem a využít každý kousek prostoru, je ideální zvolit kombinaci architekta a truhláře.

Co je třeba si při navrhování kuchyně promyslet?

  • Připravenost prostoru: odpady, voda, elektrické vedení.

  • Rozvržení přípravných zón.

  • Individuální ergonomické požadavky: výška pracovní desky, umístění horních skříněk.

  • Velikost potřebných úlož- ných prostor v závislosti na množství kuchyňského vybavení.

  • Způsob využívání kuchyně: Jaké spotřebiče využíváte; jaké jsou naopak zbytečné; jak často doma vaříte; kolik lidí se v kuchyni pohybuje. 

Zdroj: www.radcenafinance.cz